Vaccineren of eerst titeren?
Met behulp van vaccinaties kunnen we voorkomen dat dieren ziek worden ten gevolge van bepaalde ziekten, of zullen de ziekteverschijnselen veel minder erg verlopen dan bij een echte infectie. Bij honden zijn de belangrijkste vaccinaties: Hondenziekte, Parvo en Besmettelijke Leverziekte en de ziekte van Weil. Bij grensoverschrijding is Rabiës (Hondsdolheid) verplicht en voor pensions wordt vaak een extra kennelhoest vaccinatie geëist.
Voor katten zijn de belangrijkste vaccinaties Kattenziekte en Niesziekte.
Vaccinaties
Al sinds jaar en dag worden onze huisdieren gevaccineerd. Vaccineren staat soms ter discussie. Sommige eigenaren willen niet teveel vaccineren en laten tegenwoordig liever eerst de afweerstoffen in het bloed bepalen, kortweg titeren genoemd. Als daaruit blijkt dat het dier al voldoende afweerstoffen heeft opgebouwd, is vaccinatie overbodig. Op internet is hier veel over te vinden. Helaas is niet alle informatie op internet betrouwbaar en op waarheid gestoeld. Hieronder volgt een uitleg gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek door dierenartsen en universiteitsonderzoekers.
Mens versus dier
Wij als mensen worden met name in onze jeugd vaak gevaccineerd, terwijl dieren hun hele leven vaccinaties krijgen. Dit lijkt niet logisch maar het ligt gecompliceerder. Door veel onderzoek is men er de laatste jaren achter gekomen dat de vaccinatie cocktail niet jaarlijks nodig is. Men vaccineert huisdieren meer “op maat”, wat wil zeggen dat ook de omstandigheden meespelen in de frequentie van vaccinatie. Daarnaast krijgen we steeds meer vaccins die een registratie hebben van 3 jaar zoals Hondenziekte, Parvo en Besmettelijke Leverziekte. Deze core vaccins zijn in elk geval 3 jaar werkzaam, dit betekent dat je drie jaar na vaccinatie tegen deze core ziektes middels titeren kunt bepalen of hervaccinatie nodig is.
Titeren
Titeren betekent simpel gezegd het meten van de hoeveelheid afweerstoffen in het bloed voor een bepaalde ziekte, waartegen gevaccineerd is.
Er zijn 3 ziektes bij de hond waarvoor getiterd kan worden, te weten Parvo, Hondenziekte en besmettelijke leverziekte. Bij de kat is dit alleen voor kattenziekte mogelijk. Dit noemen we de zgn. core vaccins.
Niesziekte bij de kat, en ziekte van Weil en kennelhoest bij de hond kunnen niet getiterd worden.
Nadelen van titeren zijn dat de “in clinic test” (zoals de Vacci-check) maar voor 70 % betrouwbaar is en soms een vals positieve uitslag geeft waarbij de hond, ondanks een positieve uitslag, dus niet beschermd is.
Wij laten de titer testen daarom uitvoeren bij officiële laboratoria. Deze geven een uitslag in waarden en niet in kleurtjes. Helaas zien we regelmatig dat voor één van de core ziektes onvoldoende afweerstoffen aanwezig is in het bloed. Dit betekent dat er toch weer gevaccineerd moet worden. Helaas zijn de core vaccins tegen hondenziekte, Parvo en besmettelijke leverziekte alleen als combinatie leverbaar zodat het dier dan weer tegen alle drie de core vaccinaties ingeënt moet worden.
Wij zijn geen voorstander van titeren bij puppy’s.
Deze moeten regelmatig bloed afgenomen worden en deze afweerstoffen verdwijnen allemaal voor de 12e week. Daarnaast vinden we het regelmatig bloed afnemen van puppy’s niet diervriendelijk en ethisch onverantwoord. Tevens is puppy vaccinatie dusdanig aangepast dat de vaccinatie aanslaat, ondanks eventueel nog aanwezige maternale afweerstoffen! We hoeven dus niet bang te zijn dat de pup onnodig gevaccineerd wordt met een vaccin dat niet werkzaam is.
Kortom, mocht u uw hond niet onnodig willen laten vaccineren, kunnen we middels titeren controleren of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn. Echter de vaccinatie tegen Leptospirose (ziekte van Weil), en eventueel kennelhoest, dient wel jaarlijks te worden gegeven en het titeren brengt extra kosten met zich mee.
Voor meer informatie hierover of voor het maken van een afspraak met een dierenarts van Dierenkliniek Terweerlaan, belt u 070-5176545