015-2579578
Maandag t/m vrijdag geopend van 9:00 - 17:30
Selecteer een pagina

De laatste jaren komen teken in steeds grotere aantallen voor in Nederland. Waar moet je op letten als je hond een teek heeft en wat kun je eraan doen?

Hoe zie ik of mijn hond een teek heeft?
Teken zijn niet altijd makkelijk te vinden, zeker niet bij langharige honden. Ze zitten vaak in huidplooien, bijvoorbeeld in de oksels of liezen. De teek bestaat uit een kleine zwarte kop met stevige kaken die in de huid vastzitten Het lijfje is bruin/grijs van kleur.Teken kunnen in grootte variëren naar gelang leeftijd en afhankelijk van hoeveel bloed ze gezogen hebben.

Waar kan mijn hond een teek oplopen?
Je hond kan overal buiten een teek oplopen. Zowel in het bos, als in de tuin, park of weiland. Deze akelige parasieten zitten voornamelijk op lage en middelhoge planten en mossen. Van hieruit stappen ze gemakkelijk over naar mens en dier.

Teken zijn vooral in voor- en najaar actief, maar met de huidige klimaatverandering wordt de inactieve periode steeds kleiner.

Waar moet ik op letten als mijn hond een teek heeft?
Als je een teek ziet bij je hond, moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. De kans op ziekteoverdracht wordt dan kleiner. Een teek verwijderen kan met een speciale tekentang. Als je het niet zelf durft kunnen wij je helpen om de teek te verwijderen.

Bij mensen is het bekend dat je na een tekenbeet moet letten op een rode kring rondom de tekenbeet. Bij honden komt dit niet voor. Wel zie je vaak wat roodheid, verdikking of een korstje op de plaats waar de teek gezeten heeft. Dit is een lokale reactie, meestal ongevaarlijk en verdwijnt na 1 -2 weken vanzelf.

Kan mijn hond ziek worden van een tekenbeet?
Teken kunnen een aantal ziekten overbrengen op je hond. In Nederland gaat het dan voornamelijk om bacteriën, zoals de borrelia (ziekte van Lyme) of anaplasma. Korte tijd of tenminste binnen enkele maanden na de beet krijgt de hond klachten zoals koorts, sloom zijn en soms kreupelheid. Gelukkig zijn deze ziektes zeer zeldzaam.

Voor de borrelia bacterie (ziekte van Lyme) geldt dat honden in tegenstelling tot mensen er erg ongevoelig voor zijn. Infectie met klachten treedt dan ook nagenoeg niet op.

De laatste jaren worden er ook tekensoorten gevonden in Nederland en België die eerst alleen in Zuid Europa voorkwamen. Dit heeft met de klimaatverandering te maken. De teken uit Zuid Europa dragen parasieten bij zich die ernstige ziekte kunnen geven bij de hond. Het gaat dan om de infectie met Babesia en Ehrlichia. Deze infecties moeten direct behandeld worden omdat levensbedreigend kunnen zijn. Tekenpreventie is daarom steeds belangrijker geworden.

Hoe behandel ik mijn hond tegen teken?
Er zijn verschillende middelen op de markt om teken te bestrijden, zoals tabletten, druppels voor op de huid en halsbanden. Bepaalde middelen doden de teek pas als deze je hond gebeten heeft, andere middelen werken juist afwerend. Deze laatste middelen voorkomen dat de teek zich aan je hond vasthecht en bijt.

Omdat teken ziekten overdragen tijdens het bloed zuigen kun je het best een teken afwerend middel gebruiken. Als je advies wil over het juiste anti-teken middel voor jouw hond, neem dan contact met ons op. Onze assistentes adviseren je graag zodat je kunt zorgen dat jouw huisdier goed beschermd is tegen teken, zowel in binnen- als buitenland.