015-2579578
Maandag t/m vrijdag geopend van 9:00 - 17:30
Selecteer een pagina

Onder een castratie verstaat men het definitief of tijdelijk verwijderen van de totale voortplantingsfunctie door een chirurgische of medicamenteuze ingreep van de geslachtsklieren. Door de castratie is het niet meer mogelijk dat uw hond zich voortplanten.

Redenen om te kiezen voor een castratie bij de hond:

Een hond laten castreren kan geadviseerd worden om twee redenen:

  • medische reden voor castratie; Sommige reuen hebben bijvoorbeeld vaak last van een steeds terugkerende voorhuid ontsteking. Dit probleem verdwijnt na een castratie.
  • ongewenst gedrag van de hond; Om sperma te kunnen produceren is testosteron nodig. Maar testosteron is óók van invloed op gedrag. En dat kan ongewenste vormen aannemen. Zo kan de hond dominanter of agressief zijn, overmatig ‘rij’ gedrag vertonen, verminderde eetlust hebben of weglopen waarbij hij opzoek gaat naar een loopse teef.

Een castratie heeft niet alleen maar voordelen. Sterker nog, het heeft juist meer nadelen.

Nadelen van het castreren van de hond:

  • Een castratie lost niet per definitie alle gedragsproblemen op. Vooral bij castratie op latere leeftijd is er kans dat het dominante gedrag blijft. Dit gedrag wordt namelijk niet alleen door hormonen bepaald, maar ook door de ‘sociale verhoudingen’ die dan al zijn vastgelegd.
  • Vaak wordt gedacht dat een castratie de kans op prostaatproblemen bij een hond vermindert. Dit is niet helemaal waar. De kans op goedaardige vergroting van de prostaat neemt wel af, maar de kans op prostaattumoren neem iets toe.
  • Wanneer het gedrag van uw hond verkeerd geïnterpreteerd wordt, kan een castratie een negatief effect hebben. Dit is vooral het geval als uw hond angstagressie heeft. Overleg dit daarom altijd met uw dierenarts.

Gevolgen van een castratie bij de hond:

Één van de belangrijkste gevolgen van een castratie bij uw hond dat de stofwisseling verandert door het wegnemen van testosteron.

  • De spiermassa neemt daardoor af en uw hond krijgt meer aanleg om dik te worden. Dat heeft weer bijkomende gevolgen, zoals ouderdomsarthrose.
  • Ook suikerziekte en bepaalde huidplooiproblemen kunnen hierdoor meer voorkomen. De voeding zal hier dus op aangepast moeten worden.
  • De vacht kan wat doffer worden en meer gaan krullen. Dit geldt vooral voor honden met een halflange glanzende vacht.

Vanaf welke leeftijd kunt u uw hond laten castreren?

De leeftijd waarop een reu gecastreerd kan worden, is afhankelijk van het ras van de hond.

Bij bepaalde rassen kan een te vroege castratie incontinentie veroorzaken. Over het algemeen geldt dat reuen vanaf zes maanden veilig gecastreerd kunnen worden.

Alternatief voor castratie hond is de chemische castratie.

Een tijdelijk en pijnloos alternatief is de chemische castratie. Chemische castratie heeft alle voordelen van een castratie maar is niet defintief én uw hond hoeft niet geopereerd te worden. Dus geen narcose, geen risico op complicaties en geen herstelperiode. Door de chemische castratie ziet u ook direct of castreren het gedragsprobleem oplost, of dat er een andere oorzaak is.