015-2579578
Maandag t/m vrijdag geopend van 9:00 - 17:30
Selecteer een pagina

Seniorenconsult

 

Ouderdom komt met gebreken. Dit geldt voor de mens, maar ook voor de dieren. Dat wil alleen niet zeggen dat ouderdom een ziekte op zich is en dat we niks kunnen doen aan. Vaak kunnen we ouderdomsgebreken goed ondersteunen om de kwaliteit van leven voor uw huisdier te verbeteren.

Wanneer is een dier senior?

Een hond is gemiddeld senior vanaf 7 jaar, bij grotere honden gaat dit proces sneller en kan een hond al senior zijn vanaf 5 jaar. Bij kleine honden gaat het langzamer en spreek je over senior vanaf 10 jaar. Een kat wordt senior genoemd vanaf 9 jaar. Natuurlijk een grote maar: net als bij mensen heeft de ene meer geluk met zijn gezondheid dan de ander. Zo heb je hele gezonde senioren en jammer genoeg junioren met een slechte gezondheid.  Het is wel zo dat naarmate een dier ouder wordt je meer kans hebt op bepaalde gezondheidsproblemen. Tijdens een seniorenconsult wordt hier aandacht aan besteedt.

Gewrichtsproblemen

Naarmate een dier ouder wordt heb je meer slijtage aan je gewrichten en meer kans op artrose. Dit uit zich vaak in kleinere stukjes lopen, moeite met opstaan of trappen lopen of zelfs mank lopen. Tijdens het onderzoek lokaliseert de dierenarts het probleem en kunnen aanvullende onderzoeken (zoals een röntgenfoto) de diagnose bevestigen of de ernst van de aandoening laten zien.

Interne problemen

Ook de organen van huisdieren gaan in de loop van de tijd achteruit. Bij oudere dieren komt vaker nierproblemen, schildklierproblemen of suikerziekte voor. Afhankelijk van het probleem zien we verandering in eetgedrag, drinkgedrag en plasgedrag. Het is dus belangrijk om dit in de gaten te houden. Heel veel van deze aandoeningen kunnen we aantonen door middel van een bloed- en of urineonderzoek.

Verandering in gewicht

Veel oudere dieren worden in de loop van de tijd zwaarder, vaak is het doordat elk jaar een beetje gewicht  bijkomt en dat hoopt dan in de loop van de tijd op. Wat dan niet helpt is dat, zoals eerder aangegeven, op oudere leeftijd dieren ook meer last krijgen van hun gewrichten. Daardoor zal de hoeveelheid beweging afnemen en wordt een dier makkelijk zwaarder. Doordat meer gewicht ook meer pijn aan de gewrichten geeft zal dit elkaar versterken.

Bepaalde aandoeningen (zoals een te hard werkende schildklier bij de kat) kunnen er ook voor zorgen dat een kat afvalt ondanks een goede eetlust. Zwel afvallen als aankomen kan dus duiden op een medische aandoening.

Gebitsproblemen

De meest voorkomede oorzaak van gebitsproblemen is toch parodontitis: ontstekingen rond de tand veroorzaakt door de bacteriën in de mond. De gevoeligheid verschilt per diersoort (kortsnuitige honden hebben hier veel meer last van dan langsnuitige honden), de mogelijkheid van poetsen en toch ook de leeftijd. Het is namelijk een opstapelingsproces: bacteriën vormen tandplak, tandplak wordt tandsteen, tandsteen komt onder het tandvlees, daar komt weer tandplak op en het proces gaat steeds dieper. Dit proces is niet alleen pijnlijk voor uw huisdier en veroorzaakt stank uit het bekje, maar is ook nog eens slecht voor de rest van het lichaam. De bacteriën kunnen namelijk in de bloedbaan komen en kunnen zich dan nestelen in het hart, de lever en de nieren.

Dementie

Ook de hersenen gaan achteruit bij oudere dieren. Nu kunnen andere aandoeningen erg lijken op dementie, dus een goed onderzoek is belangrijk om te bepalen of de klachten door dementie komen. Dementie zelf kunnen we jammer genoeg niet genezen, maar er bestaan voedingssupplementen en voedingen die soms verbetering kunnen geven.

Hartproblemen

Hartproblemen op zich, maar ook door onderliggende oorzaken (zoals schildklierproblemen bij de kat) komen regelmatig voor. Met een goed klinisch onderzoek en wanneer nodig aangevuld met verder onderzoek (bijvoorbeeld een echo, rontgenfoto of EKG)  kunnen we de conditie van het hart bepalen. Dit is bijvoorbeeld nuttig om het narcoserisico voor een operatie te bepalen of wanneer er klachten zijn te kijken welke medicatie gegeven kan worden.

Waar kan je als baasje zelf op letten

  • Verandering in eetgedrag: de hoeveelheid (meer of minder), maar ook de manier waarop gegeten wordt is belangrijk (valt er eten uit de bek)
  • Meer drinken
  • Afvallen of aankomen in gewicht
  • Stank uit het bekje
  • Moeite met opstaan, kortere stukjes lopen, moeite met ergens op of afspringen
  • Moeite met dag/nachtritme (onrustig in de nacht), wezenloos voor zich uit staren, dwangmatig lopen, baasje niet meer herkennen
  • meer hoesten of een versnelde ademhaling

Kosten huisdieren seniorencheck

De senioren check voor de kat bestaat uit een consult, bloeddrukmeting, zonder schildklieronderzoek en SDMA tes en voor de hond bloedonderzoek urine onderzoek en consult. Aan de hand van de eventuele klachten en uitslagen wordt er besloten of vervolgonderzoek of behandeling noodzakelijk is en zo ja welke. Dit gaat uiteraard in overleg met u als eigenaar.
De seniorencheck wordt alleen op een afspraak uitgevoerd omdat we voor u en uw huisdier alle tijd willen nemen. We leggen u graag vooraf uit hoe u het beste urine kunt opvangen bij uw hond. Voor de kosten van de seniorencheck kunt u contact met ons opnemen.

Afspraak op het spreekuur van uw dierenarts

Mocht u  een van deze symptomen herkennen neem dan contact op met de praktijk voor een seniorencheck. We kijken uw huisdier dan na en bepalen samen met u met welke onderzoeken en behandelingen we uw huisdier kunnen helpen.