Xylitol – suikervrije koek giftig voor hond en kat!
Hond overleden na eten ontbijtkoek Peijnenburg Zero; voedingswaar met Xylitol is giftig voor uw hond en kat! Spoed opname vereist!
Light en suikervrije levensmiddelen
Steeds vaker zien we in de supermarkt producten verschijnen die onder de vermelding “light” of “suikervrij” worden verkocht. Er ontstaat een hype rondom deze suikervrije producten. Er is Coca Cola Zero, suikervrije kauwgom en nu ook Peijnenburg Zero. Deze laatste heeft een hoop stof doen opwaaien nadat een hond is overleden na het eten van deze peperkoek.
Producten zoals bovenstaand beschreven, bevatten namelijk in plaats van suiker het suikervervangende stofje Xylitol. Xylitol is een suiker-alcohol die wordt gebruikt als suikervervanger in veel producten. Het is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in vezels van bepaalde soorten groenten en fruit. De zoetkracht van xylitol is ongeveer gelijk aan die van suiker, maar het levert 40% minder calorieën. Xylitol wordt bij consumptie nauwelijks omgezet in zuur en is dus veel minder schadelijk voor het gebit dan suiker of andere zoetstoffen. Vanzelfsprekend dat Xylitol dus een populaire stof is om te verwerken in producten.
Waarom is Xylitol voor een mens niet gevaarlijk maar wel voor een hond?
Voor honden is xylitol echter heel gevaarlijk. Het heeft bij honden een andere werking dan bij ons mensen. Bij zowel de mens als de hond wordt het bloedsuikergehalte in ons bloed gecontroleerd door de afgifte van insuline door de alvleesklier. Bij de mens stimuleert xylitol de afgifte van insuline door de alvleesklier niet. Echter bij andere diersoorten, zoals met name de hond, wordt xylitol extreem snel opgenomen in de bloedsomloop, waar het zorgt voor een extreme stimulatie van de alvleesklier om insuline af te geven. Deze plotselinge verhoogde afgifte van insuline in het bloed zorgt voor een acute en grote verlaging van het bloedsuikergehalte (hypoglycemie) die levensbedreigend kan zijn. Dit proces leidt naast een verlaagde bloedsuiker ook tot leverfalen.
Hoeveel Xylitol is giftig voor mijn hond?
De minimale dosis xylitol die een verlaagde suikerspiegel kan veroorzaken bij een hond ligt rond de 100 mg per kg lichaamsgewicht. Hoe hoger de dosering des te meer risico er bestaat op het ontwikkelen van symptomen en leverfalen. Bij doseringen van 250-500 mg/kg ontstaat er vaak een acute leverontsteking met leverfalen tot gevolg.
Verschijnselen kunnen zich ontwikkelen binnen 30 minuten na opname, echter in sommige gevallen kan het langer duren (12-18 uur) omdat er bepaalde producten in bijvoorbeeld de kauwgom zitten die de opname van de xylitol wat vertragen.
Symptomen
Kunnen ontstaan vanaf een half uur na inname.
• Braken
• Zwakte / slapheid
• Toevallen
• Leverfalen (treden vaak pas na 1-2 dagen op)
• Coma
• Sterfte
Behandeling
Indien u de inname van xylitol direct opmerkt, heeft het zin direct uw dierenarts te bellen om de hond te laten braken. Dit voorkomt hopelijk nog de opname van het xylitol via de maag in de bloedbaan.
Indien de hond symptomen vertoont doen we het volgende:
• We leggen de hond aan een infuus
• Dienen met behulp van kleine maaltijden, of via infuus, gedoseerd glucose of suiker toe naar behoefte om de bloedglucosespiegel weer omhoog te krijgen.
• Controleren regelmatig de bloedwaardes van uw hond (glucose, zouten, lever en nierwaardes etc.) om mogelijke gevolgen van de vergiftiging zo vroeg mogelijk te kunnen vaststellen en zonodig te kunnen behandelen.
Poes en kat
LET OP: Bovenstaand verhaal geldt ook voor katten, alleen zullen katten over het algemeen minder snel dergelijke producten opeten.
Voor meer informatie hierover of voor het maken van een afspraak met een dierenarts van Dierenkliniek Nootdorp, belt u 015-2579578.