015-2579578
Maandag t/m vrijdag geopend van 9:00 - 17:30
Selecteer een pagina

Endoscopie

Inwendig onderzoek met de camera

 

Onze dierenklinieken beschikken ook over endoscopen, of te wel videocameras voor inwendig onderzoek.

In onze vestiging in Wassenaar, Dierenkliniek Ter Weerlaan, hebben we sinds enkele jaren verschillende typen endoscopen tot onze beschikking. Praktisch gezien zijn endoscopen flexibele of rigide buizen met een camera in de punt. Voor de beste diagnose is een goed beeld van de situatie bij de bron vereist, vinden wij. Dit garandeert de beste kwaliteit!

Rigide scopen

Rigide endoscopen

Scopie-apparaat

Scopie-apparaat

André Boersma en Benigna Pino tijdens een scopie

André Boersma en Benigna Pino tijdens een scopie

André Boersma: neusscopie bij een kat

André Boersma: neusscopie bij een kat

Een goed beeld van slokdarm, maag of darmen.

Met deze endoscopen is het mogelijk een beeld te krijgen van gebieden in het lichaam die normaliter moeilijk te bereiken zijn, zoals: slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, neus en luchtwegen.

Voor deze onderzoeken is het noodzakelijk om het dier onder narcose te brengen. De endoscoop  wordt gebruikt om afwijkingen (ontstekingen, tumoren) op te sporen, maar is ook zeer handig om te proberen ingeslikte voorwerpen uit de maag te verwijderen.

Hond heeft iets doorgeslikt

Bij honden komt het regelmatig voor dat ze in hun enthousiasme dingen doorslikken die dan in de maag achterblijven. Afgelopen jaren zijn al meerdere stukken handdoek, sokken en plastic speeltjes via de endoscoop verwijderd. Soms zijn de stukken echter te groot en is toch nog een maagoperatie noodzakelijk. In die gevallen dat ze via de scoop verwijderd kunnen worden is dat voor baas en dier een stuk prettiger.

Biopten bij huisdieren

Bij chronische maagdarm aandoeningen worden vaak biopten genomen die dan bij de afdeling pathologie onderzocht worden. Dit geeft de dierenartsen dan extra informatie over het ziekteproces.

Een andere indicatie voor de rigide endoscopie zijn de grasaren in de neus. Dieren die zo’n graspluim in hun neus hebben zijn vaak zeer heftig aan het niezen.
Met een otoscoop (orenkijker) zijn die vaak te verwijderen, maar soms moet er een langere rhinoscoop (neuskijker) gebruikt worden.

Wat doen de dierenartsen van Dierenkliniek Nootdorp nog meer? Onze specialismen en deskundigheid op een rij.

Dierenkliniek Nootdorp
Dorpsplein 5-7
2631 CX Nootdorp
Tel: 015-2579578
Parkeren 2 uur gratis

Dierenkliniek Statenlaan
Statenlaan 19
2582 GA Den Haag
Tel: 070-3524221
Betaald parkeren vanaf 13.00 uur

Dierenkliniek Ter Weerlaan
Ter Weerlaan 8
2241 VB Wassenaar
Tel: 070-5176545
Parkeren gratis